Fan van NEC Nijmegen
Nieuws

Wedstrijd van de eeuw: N.E.C. triomfeert over SC Cambuur en plaatst zich voor de finale van de TOTO KNVB Cup

Op dinsdagavond heeft N.E.C. met succes een plaats in de finale van de TOTO KNVB Cup veiliggesteld! Het door coach Rogier Meijer geleide team leverde een uitzonderlijke prestatie tijdens hun bezoek aan SC Cambuur, welke culmineerde met Kodai Sano die in de historische 99e minuut het beslissende doelpunt van 1-2 scoorde, waardoor N.E.C. naar de bekerfinale in De Kuip werd bevorderd.

De spannende knockout wedstrijd in Leeuwarden begon met een spectaculaire vuurwerkshow. Beide teams toonden vanaf het begin een grote inzet, wat te zien was aan een enigszins chaotische openingsfase. N.E.C. wist na ongeveer een kwartier spelen binnen schotafstand van doelman Yannick van Osch's doel te komen. De SC Cambuur keeper blokkeerde eerst een poging van Koki Ogawa, maar kon een afstandsschot van Sontje Hansen niet stoppen, dat helaas op de lat stuitte.

Ondanks de stilte van manager Henk de Jong's SC Cambuur tot dit punt, waren ze in staat om genadeloos tegen te vallen. Fedde de Jong kopte een pass naar spits Roberts Uldrikis die op zijn beurt de bal snel in het net schoot. Dit leek de richting van het spel niet drastisch te veranderen, met de wedstrijd die voornamelijk in de helft van het thuisteam plaatsvond, maar zonder N.E.C. substantiële scoringskansen te geven.

In de tweede helft toonde het team van coach Meijer een hernieuwde strijdlust. Binnen het eerste kwartier na de pauze zag N.E.C. een opleving in doelpogingen. Bart van Rooij en Philippe Sandler probeerden beiden van afstand te schieten, en zowel Kodai Sano als Bram Nuytinck kwamen zeer dichtbij met kopballen.

N.E.C. trok terecht gelijk in de zestigste minuut toen Koki Ogawa met succes een hoekschop van Tjaronn Chery benutte. Na het behalen van dit momentum, wist N.E.C. de wedstrijd naar verlenging te trekken, dankzij een opmerkelijke redding van doelman Jasper Cillessen in de laatste minuut.

Het eerste deel van de verlenging zag uitblinker Sano de impasse doorbreken. De Japanse speler scoorde indrukwekkend met een assist van invaller Yvandro Borges Sanches. De resterende tijd van de halve finale was spannend, maar zelfs met verse wissels kon het team uit Leeuwarden doelman Jasper Cillessen niet uitdagen.

De historische 1-2 overwinning van N.E.C. op SC Cambuur heeft ertoe geleid dat zij nu voor het eerst sinds 2000 naar de finale van de TOTO KNVB Cup gaan. Ze zullen in Rotterdam spelen tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Feyenoord en FC Groningen, gepland voor donderdag.