Fan van NEC Nijmegen
Nieuws

NEC Nijmegen krijgt pak slaag in de Gelderse derby

Vandaag staat de Gelderse derby weer op het programma en dat om de rare tijd van kwart over 12. Helaas zonder uitsupporters vandaag en dat door de ongereldheden eerder dit seizoen in Nijmegen. Voor de 29ste keer staat de derby op het programma in Arnhem. De thuisploeg won 12 eerdere ontmoetingen en de bezoekers uit Nijmegen maar 3x. Hoe gaat het vandaag?

20220227_121346  20220227_121410

Screenshot_20220227-115058_Twitter   Screenshot_20220227-115118_Twitter

Danny Makkelie was de scheidsrechter vanmiddag en om 12.15 gaf hij het sein voor het begin van de wedstrijd.

Binnen 2 minuten krijgt Vitesse een prima kans als Sondre Tronstad Loïs Openda wegstuurt en die makkelijk zijn tegenstander eruit loopt maar de bal net niet genoeg meekrijgt om echt gevaar te stichten. Direct daarna bij NEC Van zich als men een vrije trap krijgt aan de rechterkant van het veld en die wordt ingebracht door Elayis Tavsan en via een Vitesse hoofd gaat de bal over de goal en dit was eigenlijk een corner maar die kreeg NEC niet want het arbitraal trio dacht dat Edgar Barreto de bal kopte.

In de 11e minuut is het Edgar Barreto die een bal voor de lijn weg moet halen na een hoge bal in de 16 en die komt dan voor de voeten van Sondre Tronstad en die schiet en dan is het Barreto die redding brengt.

Vitesse zet dan aan en drukken de gasten terug. In de 22ste minuut uit een corner een kopbal van Danilho Doekhi die net over gaat. Een minuut of acht later gaat er bij NEC iets goed fout in de opbouw en is het Loïs Openda die er vandoor gaat met de bal en de bal af kan spelen naar geheel vrijstaande medespelers naast hem maar besluit zelf te schieten en die bal gaat over. Een slecht besluit.

Vitesse krijgt in de 36ste minuut de grootste kans tot dan toe als Loïs Openda de bal krijgt en dribbelt naar de vijandelijke 16 meter en de bal geeft op Nikolai Bader Frederiksen en die geeft de bal voor op Matúš Bero en die kan vrij inkoppen maar zijn kopbal gaat over. Er komt in de eerste helft geen extra tijd bij en zo gaan beide ploegen met de brilstand 0-0 rusten in deze tot dan toe zeer tegenvallende derby waar Vitesse de veel betere ploeg is en waar NEC waarschijnlijk nog aan de wedstrijd moet beginnen lijkt het wel.

NEC gaat in de rust wisselen en zij brengen Mikkel Duelund en blijft Magnus Mattsson achter in de kleedkamer en zo probeert Rogier Meijer de wedstrijd een ommekeer te geven.

In de 48ste minuut heeft dat succes want eigenlijk vanuit de eerste echte kans voor NEC is het raak als op de rechterkant Jonathan Okita de bal krijgt en de bal met links voorgeeft en dan is het Eli Dasa die de bal dramatisch wegkopt en voor de voeten komt van Mikkel Duelund de vanuit de draai 0-1 binnen schiet.

Zes minuten later staat het weer gelijk als Vitesse een corner krijgt en aanvoerder Danilho Doakhi de bal geheel vrijstaand vanaf een meter of 11 de bal vrij in kan koppen, 1-1. Twee minuten later krijgt Vitesse opnieuw een corner maar nu van de andere kant die Eli Dasa neemt en de corner die heel scherp binnen wordt gedraaid en dan is het Alois Oroz die achterwaarts de 2-1 binnenkopt. Zo saai als de eerste helft was zo spectaculair begint de tweede helft.

Vitesse gaat dan wisselen in de 65ste minuut en dan gaan Nikolai Baden Frederiksen en Million Manhoef eruit en komen Thomas Buitink en Tomáš Hájek in de ploeg. Een tweede helft waarin NEC veel meer mee voetbalt en dan maakt het schouwspel een stuk aantrekkelijker. NEC gaat dan in de 72ste minuut nog een keer wisselen en brengt Javier Vet voor Dirk Proper en direct daarna is het Jonathan Okita die de gelijkmaker op de schoen heeft als een lang bal van achteruit die door twee verdedigers verkeerd wordt in geschat en hij oog in oog staat met Jeroen Houwen en dan probeert Okita de bal over de keeper te spelen maar die strekt zich en red de situatie voor de thuisploeg.

NEC wisselt nogmaals en gaat aanvallend wisselen in de 79ste minuut en dan komt spits Ali Akman voor verdediger Cas Odenthal.

In de 80ste minuut is de wedstrijd beslist als Elio Dasa weer een vrije trap mag nemen vanaf de rechterkant en nadat hij de bal voor heeft gegeven blijft de bal hangen rond een meter of 5 voor de goal en dan is het Alois Oroz die met een omhaal de 3-1 binnenschiet, via de binnenkant van de paal. Oroz krijgt nog wel een gele kaart want hij trekt bij het juichen zijn shirt uit.

In de 83ste minuut komt bij Vitesse Patrick Vroegh voor Toni Domgjoni en dan ligt Jacob Rasmussen op de grond nadat hij met zijn hoofd in botsing is gekomen met de elleboog van Javier Vet en hij lijkt niet verder te kunnen want hij wankelt behoorlijk op zijn benen maar hij gaat toch verder.

Er komen dan 5 minuten extra tijd bij en in die 5 minuten probeert NEC het nog wel maar het is vechten tegen de bierkaai en als ze dan nog slap gaan verdedigen op de eigen achterlijn is het invaller Thomas Buitink die op aangeven van Matúš Bero de 4-1 kan binnen schieten. Hij krijgt nog wel een gele kaart want ook hij trekt zijn shirt uit bij het juichen maar dat mag de pret niet drukken want scheidsrechter Danny Makkelie fluit daarna af en wint Vitesse deze editie van de Gelderse derby met maar liefst 4-1.